آزمایش آنتی بادی IgG سرخجه، یک آزمایش خون است که برای بررسی سطح آنتی بادی IgG علیه ویروس سرخجه در بدن استفاده میشود. این آنتی بادیها معمولاً پس از ابتلا به بیماری سرخجه یا دریافت واکسن سرخجه در بدن تشکیل میشوند و نشاندهنده ایمنی فرد در برابر این بیماری است.
این آزمایش برای بررسی وضعیت ایمنی فرد در برابر سرخجه، تشخیص ابتلای قبلی به این بیماری یا ارزیابی نیاز به واکسیناسیون مجدد استفاده میشود. نتایج این آزمایش به پزشک در تصمیمگیری برای مدیریت ایمنی فرد در برابر سرخجه کمک میکند.
تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه چیست؟
تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه برای تشخیص عفونت های جاری یا قبلی ناشی از ویروس سرخجه استفاده می شود. ویروس سرخجه عضوی از خانواده توگا ویروس ها است و انسان تنها میزبان طبیعی آن است. این بیماری یا از طریق استنشاق قطرات تنفسی آلوده یا از طریق جفت از مادر به جنین منتقل می شود.
ویروس سرخجه به دلیل واکسن MMR (سرخک – اوریون – سرخجه) کنترل میشود، اما اپیدمیها در مناطقی اتفاق میافتد که از واکسن استفاده نمیشود. واکسن MMR در برابر ویروس سرخجه ایمنی ایجاد می کند و از گسترش آن جلوگیری می کند.
سرخجه یک بیماری خفیف تر از سرخک است. پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، دوره کمون آن شروع می شود و در طی آن، ویروس در مجاری هوایی و غدد لنفاوی تکثیر شده و باعث تب می شود. سپس از طریق خون به اندامهای داخلی و پوست سرایت میکند و باعث ایجاد راشهایی میشود که روی صورت شروع شده و به تدریج به سمت پایین گسترش مییابد و تنه و اندامها را درگیر میکند. بثورات معمولاً ۳ روز طول می کشد.
اگرچه به طور معمول، ویروس سرخجه هیچ عارضه جدی ایجاد نمی کند، اما در صورت بارداری می تواند آسیب قابل توجهی به جنین وارد کند. آنتی بادی ها علیه باکتری ها، ویروس ها و ذرات خارجی به طور طبیعی توسط سیستم ایمنی بدن پس از قرار گرفتن در معرض آنها ایجاد می شوند.
آزمایش آنتی بادی IgG سرخجه برای چه مواردی استفاده می شود؟
تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه با بررسی اینکه آیا سیستم ایمنی بدن فرد علیه ویروس سرخجه آنتی بادی ساخته است یا خیر، نشان می دهد که آیا ویروس، فرد را آلوده کرده است یا خیر. سیستم ایمنی فرد در عرض ۳ تا ۷ روز پس از مواجهه با ویروس سرخجه، آنتی بادی های IgM و چند روز بعد آنتی بادی های IgG می سازد. آنتی بادی های IgM برای چند هفته در بدن باقی می مانند، اما هنگامی که آنتی بادی های IgG علیه سم خاصی ساخته می شوند، برای تمام عمر در بدن باقی می مانند. به این ترتیب، تست آنتی بادی IgG سرخجه برای تشخیص بیماران مبتلا به سرخجه مفید است.
آزمایش قبل از تولد شامل یک تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه برای اطمینان از آلوده نشدن جنین به ویروس سرخجه است. همچنین برای بررسی اینکه آیا فرد در برابر ویروس سرخجه ایمنی ایجاد کرده است، مفید می باشد.
بیشتر بدانید: آزمایش ژنتیک در بارداری
چه زمانی انجام آزمایش آنتی بادی IgG سرخجه نیاز است؟
تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه برای افرادی که علائم سرخجه دارند، تجویز می شود. علائم شامل:
- بثورات پوستی
- تب
- ورم ملتحمه (چشم صورتی، التهاب غشای پوشاننده کره چشم و پلک)
- تورم غدد لنفاوی
- گلو درد
- درد عضلانی یا مفصلی
- همچنین معمولاً در زنانی که می خواهند باردار شوند.
- نوزادانی که ممکن است ویروس را از مادر گرفته باشند.
- نوزادانی که ناهنجاری های مادرزادی مرتبط با ویروس سرخجه را نشان می دهند.
- کارکنان مراقبت های بهداشتی که واکسن یا تماس قبلی را دریافت نکرده اند.
- به عنوان مدرکی مبنی بر مصونیت در مدارس، بیمارستان ها یا محل کار.
چه نوع نمونه ای برای آزمایش آنتی بادی IgG سرخجه مورد نیاز است؟
برای انجام تست تشخیصی آنتی بادی IgG سرخجه از نمونه خون استفاده می شود. پزشک از قبل به فرد اطلاع خواهد داد که آیا آمادگی خاصی برای آزمایش لازم است یا خیر. معمولاً برای آزمایش تشخیصی آنتی بادی سرخجه، هیچ آمادگی لازم نیست.
نتیجه تست آنتی بادی IgG سرخجه چه چیزی را نشان می دهد؟
نتایج آزمایش با توجه به سابقه سلامتی افراد متفاوت خواهد بود.
تشخیص را می توان با مشاهده افزایش چهار برابری یا بیشتر در آنتی بادی ها انجام داد که نشان دهنده مثبت بودن آزمایش است. نتیجه آزمایش مثبت میتواند به این معنی باشد که آنتیبادیهایی در بدن ایجاد شدهاند به دلیل:
- واکسن
- عفونت مداوم
- عفونت قبلی
نتیجه آزمایش منفی نشان می دهد که فرد هیچ گونه عفونت، مواجهه قبلی یا واکسنی برای ویروس سرخجه ندارد.
اگر میزان آنتی بادی های IgM بالا باشد، اما سطح IgG پایین باشد، ممکن است فرد یک فاز حاد ویروس سرخجه داشته باشد که اخیراً رخ داده است. سطح بالای IgG معمولاً برای اطمینان از ایجاد ایمنی در برابر ویروس سرخجه بررسی می شود.
در آزمایش قبل از تولد، تست تشخیصی آنتی بادی سرخجه به تشخیص CRS (سندرم سرخجه مادرزادی) کمک می کند.
بیشتر بدانید: آزمایش آنتی بادی مایکوپلاسما پنومونی
سندرم سرخجه مادرزادی
اگر در اوایل بارداری، مادر به ویروس سرخجه مبتلا شود، می تواند ویروس را به جنین منتقل کند و باعث ناتوانی های مادرزادی جدی مانند؛
- گلوکوم مادرزادی
- هپاتو اسپلنومگالی (بزرگ شدن کبد و طحال)
- میکروسفالی (سر کوچکتر از معمول)
- اختلال شنوایی
- رتینوپاتی رنگدانه ای
- بیماری های مادرزادی قلب؛ PDA (مجاری شریانی باز شده)
- علاوه بر ایجاد ناهنجاری های مادرزادی در نوزاد، می تواند منجر به سقط جنین و مرده زایی نیز شود.
تست های مرتبط:
- آزمایش خون MMR (سرخک، اوریون، سرخجه)
- آزمایش خون اوریون
- آزمایش خون آنتی بادی توکسوپلاسما گوندی
انجام آزمایش سرخجه در منزل
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن تمامی آزمایش های بالینی ،ژنتیک و پاتولوژی را در کوتاه ترین زمان ممکن تحت پوشش بیمه های پایه و تکمیلی انجام می دهد .
آزمایش Rubella نیز در این مرکز قابل انجام است و نتیجه آن نهایتا ظرف دو روز کاری گزارش می گردد.
شما می توانید از طریق انجام آزمایش در منزل و یا محل کار، در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنید.
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.