چربی بدن انسان از مواد غذایی تامین می گردد و به مولکول های لیپیدی در خون چربی گفته می شود. در واقع چربی خون به دو گروه کلسترول و تری گلیسرید تقسیم بندی خواهد شد. جالب است بدانید که چربی خون به جذب برخی مواد معدنی و ویتامین ها کمک بسزایی می نماید. علاوه بر این مورد چربی کمک بسزایی برای ساختن غشا سلولی و لخته شدن خون مورد نیاز بدن می نماید.
همان طور که میزان چربی بدن از طریق مواد غذایی تامین می گردد در صورت آنکه مواد غذایی دارای چربی اشباع شده باشد می تواند سبب افزایش سطح کلسترول خون گردد. با افزایش سطح کلسترول احتمال رسوب در عروق خونی وجود دارد که به آن ها پلاک کلسترول گفته می شود. در واقع پلاک کلسترول سبب سخت شدن رگ های بدن و ابتلا به بیماری قلبی خواهد شد.
انوع چربی خون و تست های برای ارزیابی
کلسترول
کلسترول از مهمترین چربی های بدن است که به دو صورت از روده و کبد و دیگری توسط رژیم غذایی توسط بدن تامین می شود. افزایش چربی خون می تواند به رگ های قلب آسیب وارد نماید اما بدانید که میزان کافی چربی در تولید و نگهداری غشا سلولی و انتقالات بین سلولی ضروری است. کلسترول به دو صورت HDL و LDL وجود دارد که در ادامه به بررسی و شرح این دو نوع کلسترول بدن می پردازیم.
HDL
HDL با عنوان کلسترول خوب و نوع دوم شناخته می شود که کاهش این نوع کلسترول می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری قلبی شود و از طرفی این نوع کلسترول دارای میزان زیادی از پروتین و کمی چربی می باشد. جالب است بدانید که کلسترول HDL می تواند مانع از تشکیل پلاک های چربی در عروق خونی شود و وظیفه آن برداشتن کلسترول خون و انتقال به کبد می باشد.
LDL
دومین نوع کلسترول LDL می باشد که با عنوان کلسترول بد شناخته می شود و این نوع کلسترول سبب رسوب چربی در دیواره رگ ها، پلاک آترواسکلروزیس و بیماری قلبی عروق کرونر می گردد. گفتنی است که حداکثر میزان این نوع چربی توسط کبد برداشته می شود.
تری گلیسرید
تری گلیسرید رایج ترین نوع چربی بدن است با ورود مواد غذایی به بدن ساخته می شود که جالب است بدانید بخشی از این میزان چربی در بدن تولید می گردد. در صورت آنکه میزان این نوع چربی افزایش یابد می تواند سبب بروز مشکلاتی همچون سکته قلبی شود.
در نهایت بگوییم که تست های برای کلسترول خوب و بد وجود دارد که به بررسی آن ها می پردازد و در تشخیص ابتلا به سایر عارضه کمک بسزایی می نماید.
تست های Apo A-1 و Apo B-100 به عنوان مارکر های جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، کلیوی و بررسی سطح آلفالیپوپروتئین های خون کاربرد بسزایی دارد.
آزمایش چربی خون
آزمایش چربی خون به منظور بررسی و ارزیابی سطح چربی خون بدن انجام می گردد. این نوع آزمایش به عنوان آزمایش کنترلی و چکاپ انجام می شود و به طور معمول تست چربی خون همراه با تست قندخون و آزمایش CBC انجام می گردد.
دلیل بررسی سطح چربی خون چیست؟
مهمترین دلیل برای بررسی سطح چربی خون پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلب و عروق است. حقیقت با بررسی کلسترول خون می توان از بروز سکته های قلبی، پلاک های آترواسکلروزیس و سایر بیماری های قلبی پیشگیری نمود.
آمادگی پیش از انجام آزمایش چربی خون
اولین اقدام برای انجام آزمایش چربی خون در آزمایشگاه ناشتا بودن به مدت ۱۲ ساعت می باشد. نکته ای که بایستی بدانید این است که برای اطمینان از آزمایش چربی خون داشتن رژیم غذایی و وزن ایده آل به مدت دو هفته کمک کننده خواهد بود.
در صورت مصرف هر نوع داروی پزشک خود را مطلع سازید زیرا احتمال قطع داروها برای مدتی و یا جایگزینی آنها برای مدتی بسیار حائز اهمیت است.
از مصرف مشروبات الکلی و دخانیات به مدت ۷۲ ساعت پیش از انجام آزمایش بپرهیزید زیرا می تواند عاملی برای رسیدن به نتایج کاذب شود.
از انجام فعالیت های سنگین ورزشی به مدت ۲۴ ساعت اجتناب ورزید.
افراد و گروه های پرخطر چه کسانی هستند؟
افراد با سوابق بیماری قلبی، دیابت، فشارخون، HDL پایین، شریان کاروتید یا شریان محیطی می توانند در رده پرخطر به شمار آیند. همچنین افراد با سوابق مصرف دخانیات می توانند جز افراد پرخطر به شمار آیند.
علائم چربی خون بالا
- سرگیجه
- وزوز گوش
- پف کردن صورت
- افزایش تعریق بدن
- خشکی و تلخی دهان
- احساس خواب آلودگی
- احساس سنگینی و خستگی زیاد
- احساس سوزش کف پا به ویژه شب هنگام
- تپش قلب پس از مصرف مواد غذایی حاوی چربی زیاد
تاثیر تغذیه بر چربی خون
روش های درمانی بسیاری برای درمان و پیشگیری از افزایش سطح چربی خون وجود دارد که از مهمترین عوامل تاثیر گذار در پشگیری از افزایش سطح چربی خون داشتن رژیم غذایی سالم می باشد. سعی نمایید برای پیشگیری از بروز چنین بیماری هایی رژیم غذایی مناسبی داشته باشیم و غذاهای که میزان چربی بسیاری دارند را بشناسید و از مصرف آن ها اجتناب ورزید.
تفسیر آزمایش چربی خون
در حالت کلی می توان گفت تفسیر آزمایش چربی خون می تواند به سلامت بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها کمک بسزایی نماید. پزشک پس از بررسی های لازم تصمیم می گیرد ریسک فاکتورهای وجود دارد و شما نیاز به درمان خاصی خواهید داشت یا خیر.
مفیدبودوعالی