آزمایش DHEA چیست؟ دهیدرواپی آندروسترون سولفات که معمولاً به عنوان DHEA-S شناخته می شود، هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود. این فرم سولفاته دهیدرواپی آندروسترون (DHEA) است. DHEA-S یکی از فراوان ترین هورمون های استروئیدی در گردش است و به عنوان پیش ساز هورمون های جنسی مردانه و زنانه از جمله تستوسترون و استروژن عمل می کند. سطوح DHEA-S در طول زندگی افراد متفاوت است، به طور کلی در اوایل بزرگسالی به اوج خود می رسد و با افزایش سن کاهش می یابد.
آزمایش خون DHEA غلظت این هورمون را در خون اندازه گیری می کند. این آزمایش اغلب برای ارزیابی عملکرد آدرنال و برای تشخیص شرایطی که بر غدد فوق کلیوی تأثیر میگذارند، مانند تومورهای آدرنال، سندرم کوشینگ و نارسایی آدرنال استفاده میشود. همچنین در ارزیابی سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در زنان و درک علل عدم تعادل هورمونی خاص، مانند هیرسوتیسم (رشد موی بیش از حد) و ویریلیزاسیون (گسترش ویژگی های مردانه در زنان) مفید است.
هدف از آزمایش DHEA چیست؟
- ارزیابی عملکرد غدد فوق کلیوی، این غدد DHEA تولید می کنند و سطوح غیر طبیعی DHEA می تواند نشان دهنده مشکلات غده فوق کلیوی باشد.
- این آزمایش عدم تعادل هورمون DHEA را شناسایی می کند که باعث مشکلات سلامتی مانند چرخه های قاعدگی نامنظم، رشد بیش از حد مو یا اختلالات هورمونی می شود.
- DHEA غیر طبیعی نیز ممکن است بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد.
- پزشکان آزمایش آزمایشگاهی DHEA را برای تشخیص بیماری هایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا اختلالات غده فوق کلیوی بر اساس سطح هورمون در خون توصیه می کنند.
چه زمانی انجام آزمایش DHEA ضروری است؟
پزشکان بر اساس علائم افراد به دلیل عدم تعادل هورمونی، مانند دوره های قاعدگی نامنظم، رشد بیش از حد مو، یا سایر مسائل مرتبط، آزمایش دهیدرواپی آندروسترون را توصیه می کنند. تست DHEA عملکرد غدد فوق کلیوی یا تشخیص شرایط را ارزیابی می کند. علاوه بر این، تعداد دفعات انجام آزمایشات DHEA به علل آن بستگی دارد. در اینجا برخی از علائم رایج وجود دارد که نشان می دهد افراد نیاز به انجام آزمایش DHEA دارند:
- هیرسوتیسم
- عضلانی بودن
- آکنه
- کاهش سایز سینه
- ریزش مو
- صدای بم تر
آمادگی برای آزمایش DHEA
آزمایش DHEA نیازی به ناشتا بودن ندارد. در مورد مصرف هر گونه دارو باید به پزشک اطلاع داده شود، زیرا ممکن است بر سطح DHEA تأثیر بگذارد. بهتر است افراد از استرس دوری کنند، زیرا استرس می تواند سطح هورمون ها را نیز تغییر دهد.
قبل از انجام آزمایش DHEA نوشیدن آب توصیه می شود، زیرا کم آبی ممکن است بر گزارش آزمایش خون تأثیر بگذارد. همچنین از مصرف بیش از حد کافئین خودداری شود.
آزمایش DHEA چگونه انجام می شود؟
یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی از ورید بازو نمونه خون می گیرد. نمونه خون سپس به آزمایشگاه فرستاده می شود و در آنجا از نظر سطح DHEA آنالیز می شود.
نتایج آزمایش DHEA چه چیزی را نشان می دهد؟
گزارشات آزمایش DHEA ظرف ۶۰ ساعت در دسترس خواهد بود. گزارش تست، نتایج را به صورت نرمال، کم و زیاد نشان می دهد.
- گزارش های طبیعی نشان می دهد که غده فوق کلیوی به درستی کار می کند.
- سطح بالای DHEA نشان دهنده تولید بیش از حد هورمون DHEA است که باعث ایجاد علائم می شود. سطح بالای DHEA همچنین ممکن است نشان دهنده هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، تومور در غده فوق کلیوی، PCOS و تومور تخمدان باشد.
- سطوح پایین DHEA ممکن است نشان دهنده شرایطی مانند نارسایی آدرنال، اختلال عملکرد آدرنال، و کم کاری هیپوفیز باشد.
علائم سطوح غیر طبیعی DHEA چیست؟
زمانی که سطح DHEA خیلی بالا یا پایین باشد، ممکن است باعث مشکلات سلامتی متفاوتی شود.
✅ سطوح بالای DHEA باعث:
مشکلات آکنه
طاسی مردانه
هیرسوتیسم
دوره های قاعدگی نامنظم
بم شدن صدا
PCOS
افزایش وزن
✅ سطح DHEA پایین باعث:
خستگی
از دست دادن عضلات و استخوان
افسردگی و تغییرات خلقی
کاهش میل جنسی
تغییرات شناختی
نوسان در وزن
تغییرات پوستی
نتیجه گیری:
تولید هورمون های DHEA برای عملکرد طبیعی غده فوق کلیوی ضروری است. این هورمون ها سطح خلق و خو و انرژی افراد را کنترل می کنند و سلامت کلی را ارتقا می دهند. بنابراین، انجام آزمایشات DHEA به طور منظم به کنترل تعادل در هورمون ها کمک می کند.
انجام آزمایش DHEA در تهران
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن، یک مرکز مجهز آزمایشگاهی واقع در منطقه ۳ تهران ، مجهز به جدیدترین دستگاه ها و تجهیزات روز دنیا، قادر به انجام و پاسخگویی این آزمایش در کوتاه ترین زمان ممکن است.
شما می توانید جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.