تست سطح اوریک اسید یک نوع آزمایش خون است که برای اندازهگیری میزان اوریک اسید در خون استفاده میشود. اوریک اسید مادهای طبیعی است که در بدن تولید میشود، اما مقادیر بالای آن میتواند نشاندهنده مشکلات سلامتی باشد. این آزمایش برای تشخیص و پایش شرایطی مانند نقرس یا سنگهای کلیوی استفاده میشود.
در این مطلب تمامی نکات در این باره را در اختیار شما قرار داده ایم. با ما همراه باشید تا از اطلاعات کامل بهره مند شوید.
تست اوریک اسید چیست؟
این آزمایش توسط پزشک برای شناسایی سطوح بالای اسید اوریک در خون تجویز می شود که نشان دهنده بیماری نقرس می باشد. همچنین به نظارت بر سطح اسید اوریک هنگامی که بیمار تحت شیمی درمانی یا پرتو درمانی است کمک می کند. علاوه بر این، این تست برای تشخیص سطوح بالای اسید اوریک در ادرار به منظور شناسایی علت سنگ کلیه و نظارت بر افرادی که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند، استفاده می شود.
بیشتر بخوانید: آزمایش کراتینین ادرار و سلامت کلیه ها
چه زمانی انجام آزمایش اوریک اسید نیاز است؟
آزمایش اوریک اسید زمانی توسط پزشک تجویز می شود که بیمار درد مفاصل و سایر علائم مرتبط با نقرس داشته باشد.
همچنین زمانی که بیمار برای درمان سرطان تحت شیمیدرمانی یا پرتودرمانی باشد، یا اگر بیمار سنگهای کلیوی و نقرس داشته باشد یا به دلیل اختلالات زمینهای در معرض خطر تشکیل سنگ کلیه باشد، پزشک آزمایش اوریک اسید را تجویز می کند.
آزمایش اوریک اسید برای چه مواردی استفاده می شود؟
تست سطح اوریک اسید به عنوان یک محصول جانبی زمانی که پورین تجزیه می شود ساخته می شود. پورین ها به ترکیبات حاوی نیتروژن گفته می شود که در سلول های بدن از جمله DNA وجود دارند. این آزمایش برای اندازه گیری میزان اسید اوریک موجود در خون یا ادرار استفاده می شود. زمانی که سلول ها فرسوده می شوند و از بین می روند، هنگام تجزیه شدن، پورین را در خون آزاد می کنند. به میزان کم، پورین ها پس از هضم برخی غذاها مانند جگر، لوبیا، نخود، آبجو، ماهی خال دار در بدن یافت می شوند.
اسید اوریک تا حد زیادی توسط کلیه ها از بدن خارج می شود. این ماده به شکل ادرار از بدن دفع می شود و باقیمانده از طریق مدفوع خارج می شود. اگر اسید اوریک بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، می تواند در بدن انباشته شود و منجر به افزایش سطح در خون شود، که به عنوان هیپراوریسمی شناخته می شود. اسید اوریک بیش از حد در خون می تواند منجر به نقرس شود، وضعیتی که شامل التهاب مفاصل به دلیل تشکیل کریستال های اسید اوریک در مایع مفصلی است.
اسید اوریک اضافی نیز ممکن است در کلیه رسوب کند و منجر به سنگ کلیه یا اختلال در عملکرد کلیه شود. تجمع بیش از حد اسید اوریک در بدن می تواند به دلیل تولید اسید اوریک اضافی، دفع ضعیف اسید اوریک یا ترکیبی از هر دو شرایط باشد. سطوح بالای اسید اوریک معمولاً به این دلیل رخ می دهد که میزان بالایی از مرگ سلولی وجود دارد که به دلیل برخی درمان های سرطان رخ می دهد یا در برخی موارد نادر، بدن تمایل به تولید اسید اوریک بیش از حد دارد. کاهش دفع اسید اوریک به دلیل اختلال در عملکرد کلیه و بیماری کلیوی رخ می دهد.
بیشتر بخوانید: آزمایش سیتولوژی ادرار چیست؟
آمادگی برای تست سطح اوریک اسید چگونه است؟
معمولا آمادگی خاصی برای انجام تست سطح اوریک اسید لازم نیست. با این حال، برخی از آزمایشگاه ها، ناشتا بودن را برای ۸ تا ۱۰ ساعت توصیه می کنند. بیمار باید تمام دستورالعمل های تنظیم شده را دنبال کند.
چه نوع نمونه ای برای آزمایش اوریک اسید مورد نیاز است؟
تست سطح اوریک اسید به صورت آزمایش خون یا ادرار است. برای آزمایش خون، یک نمونه خون توسط تکنسین از ورید بازو گرفته می شود. برای آزمایش ادرار ۲۴ ساعته، ادرار باید در یک روز در ظرف تمیز و بدون آلودگی جمع آوری شود و برای آزمایش ارسال شود.
کاربرد تست سطح اوریک اسید چیست؟
تست سطح اوریک اسید برای شناسایی سطوح بالای اسید اوریک در خون به منظور تشخیص نقرس استفاده می شود. همچنین در ارزیابی و نظارت بر سطح اسید اوریک در افراد مبتلا به سرطان که تحت درمان با شیمی درمانی هستند مفید است. گردش سلولی بالا و سریع در نتیجه این درمان، می تواند منجر به سطوح بالاتر اسید اوریک در خون شود. آزمایش ادرار برای اسید اوریک در درجه اول برای شناسایی علت عود سنگ کلیه و نظارت بر افراد مبتلا به نقرس برای تشکیل سنگ احتمالی استفاده می شود.
آزمایش اوریک اسید چه زمانی تجویز می شود؟
این آزمایش زمانی توسط پزشک تجویز می شود که مشکوک به بالا بودن سطح اسید اوریک بیمار باشد و بیمار علائم نقرس داشته باشد، مانند:
- درد و یا تورم در مفاصل، به ویژه در انگشت شست پا، مچ پا یا زانو
- پوست قرمز و براق اطراف مفاصل
- مفاصلی که هنگام لمس احساس گرما را منتقل می کنند.
از سوی دیگر، آزمایش زمانی تجویز می شود که بیمار علائم و نشانه هایی مانند سنگ کلیه را داشته باشد:
- دردهای شدید در شکم، پهلو یا کشاله ران
- کمر درد
- خون در ادرار
- میل مکرر به ادرار کردن
- درد هنگام ادرار کردن
- ادرار کدر یا بدبو
- تهوع و استفراغ
نتایج تست سطح اوریک اسید به چه معنا است؟
اگر نتایج آزمایش خون نشان دهنده سطح بالای اسید اوریک باشد، ممکن است به دلیل یکی از بیماری ها یا شرایط زیر باشد:
- بیماری کلیوی
- پره اکلامپسی، وضعیتی که ممکن است باعث افزایش خطرناک فشار خون در زنان باردار شود.
- رژیمی که شامل غذاهای غنی از پورین است.
- اعتیاد به الکل
- عوارض جانبی درمان سرطان
سطوح پایین اسید اوریک در خون به ندرت اتفاق می افتد و دلیلی برای نگرانی نیست. اگر آزمایش ادرار نشان دهنده سطح اسید اوریک بالاتر باشد، ممکن است به این دلایل باشد:
- نقرس
- رژیم غذایی سرشار از پورین
- سرطان خون
- مولتیپل میلوما
- عوارض جانبی درمان سرطان
- چاقی
کاهش سطح اسید اوریک در خون به دلیل بیماری کلیوی، مسمومیت با سرب یا سوء مصرف الکل رخ می دهد. درمان ها، داروها و تغییرات رژیم غذایی نیز می توانند باعث افزایش سطح اسید اوریک شوند. بنابراین، همه این موارد باید با پزشک در میان گذاشته شود.
تست های مرتبط: آنالیز مایع سینوویال، آنالیز سنگ کلیه، پانل خطر سنگ کلیه
انجام تست سطح اوریک اسید در منزل
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن با سال ها سابقه فعالیت آمادگی دارد تا تمامی آزمایش های بالینی، ژنتیک و پاتولوژی را در محل آزمایشگاه و یا منزل شما انجام دهد.
آزمایش اسید اوریک نیز توسط آزمایشگاه جردن قابل انجام است و نتیجه آن یک روزه گزارش می گردد.
یکی از برتری های آزمایشگاه جردن این است که با تمامی بیمه های پایه و تکمیلی طرف قرارداد می باشد.
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.