برای مبتلا نشدن به بسیاری از بیماری های جسمی داشتن سیستم ایمنی سالم و قوی نقشی اساسی دارد. تغییر سبک زندگی افراد، افزایش گازهای گلخانه ای، افزایش آلاینده های هوا، بروز و کشف باکتری ها و ویروسهای جدید و… همگی اثر سو بر سلامت و سیستم ایمنی بدن دارند. در ماه های اخیر نیز با شیوع ویروس کرونا جستجو در فضای مجازی برای یافتن راهکارهای تقویت سیستم ایمنی افزایش یافته است. در این مقاله سعی می کنیم راهکار های مفید و موثر تقویت سیتم ایمنی بدن را ارائه دهیم.
آیا ما می توانیم سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنیم؟
ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که سیستم ایمنی بدن چیست؟
دستگاه یا سیستم ایمنی بدن (Immune system) قسمتی از بدن است که سلول ها و مولکول های خودی را از غیرخودی تشخیص داده و باکتری و ویروس های خارجی و غیرخودی را شناسایی نموده و آنها را ضعیف کرده و یا از بین می برد.
باید به سوال آیا ما می توانیم سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنیم؟ پاسخ مثبت دهیم، بله با انجام دادن برخی فعالیت ها و پرهیز از انجام عواملی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند می توان سیستم ایمنی بدن خود را در مقابل عوامل خطرساز تقویت نمود. در ادامه عواملی که بر سیستم ایمنی تاثیر مثبت می گذارند را معرفی می کنیم.
راهکارهای تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی قوی، از مبتلا شدن انسان به بسیاری از بیماری جلوگیری کرده و در نتیجه مصرفی دارو های شیمیایی را کاهش می دهد. از بهترین راه های تقویت سیستم ایمنی بدن داشتن زندگی سالم و به دور از تنش و استرس، داشتن رژیم غذایی سالم است. برخی از مهم ترین و موثرترین راهکار های تقویت سیستم ایمنی بدن عبارتند از:
- رژیم غذایی متعادل
رژیم غذایی سالم در کنار انجام ورزش منظم در هفته می تواند تاثیر زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن داشته باشد. رژیم غذایی متعادل که سرشار از انواع مواد مغذی و ضروری بدن است نیاز بدن به بسیاری از ویتامین ها را تامین نموده و به ارتقای عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کند. مصرف غذاهایی مانند گوشت، تخم مرغ، حبوبات، مواد غذایی حاوی امگا ۳ مانند گردو، کنجد و ماهی، سبزیجات مانند اسفناج، هویج و… همچنین مصرف انواع مرکبات برای داشتن سیستم ایمنی سالم و قوی مناسب هستند.
- خواب کافی
خواب کافی (۷ الی ۸ ساعت در شب ) در ساعت مشخص نقش زیادی در افزایش ایمنی بدن دارد. برای داشتن خواب مناسب باید از خوردن برخی نوشیدنی ها و مواد غذایی پیش از خواب پرهیز نمود. همچنین برای اینکه راحت تر به خواب بروید بهتر است نگاه کردن طولانی مدت به صفحه گوشی قبل خواب را کنار بگذارید.
- مصرف آب فراوان
همانطور که می دانید آب یکی از عناصر اصلی حیات انسان است. وجود آب در بدن به دیگر اندام ها این امکان را می دهد که مواد مغذی و ضروری بدن را به اندام های دیگر انتقال دهند و همچنین مواد سمی و اضافی را دفع نمایند. علاوه بر این رسیدن آب کافی به اندام ها باعث تنظیم دمای بدن نیز می شود.
- کاهش مصرف مواد قندی
مواد قندی باعث می شوند عفونت ها در بدن برای مدت طولانی تری باقی بمانند و باعث بروز انواع دیگر بیماری می شوند که سیستم ایمنی بد را ضعیف می کند. برای کاهش مواد قندی در بدن باید از خوردن آبمیوه و نوشیدنی های صنعتی، غذاهای آماده و … پرهیز کرد.
- ویتامین D
ویتامین D تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی بدن دارد و خطر مبتلا شدن به بیماری های تنفسی را کاهش می دهد. دریافت ویتامین D از خورشید، مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین D مانند ماهی، شیر و مصرف داروهای مکمل ویتامین D باعث افزایش عملکرد و ایمنی بدن می شود.
- داشتن روحیه شاد و با نشاط
داشتن روحیه شاد و مثبت اندیش باعث کاهش هورمون های استرس و افزایش گلبول های سفید که وظیفه دفاع از بدن ما در مقابل بیماری ها دارند، می شود. خندیدن، شرکت در مهمانی ها، رفتن به طبیعت و … همگی اثر مثبت بر سیستم ایمنی بدن دارند.
چه عواملی باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شوند؟
در مقابل عوامل مثبتی که بیان شد برخی عوامل نیز باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و افزایش ریسک مبتلا شدن به انواع بیماری ها می شود. این عوامل عبارتند از
- استرس زیاد
با تغییر کسب زندگی امروزه استرس بخشی از زندگی جوامع شهرنشین شده است. وجود مشکلات متعدد اقتصادی و اجتماعی استرس و تنش را در زندگی افزایش داده است. افزایش هورمون استرس در بدن باعث تضعیف سیستم ایمنی شده و بدن را در معرض انواع بیماری ها قرار می دهد. با برخی راهکارها مانند ورزش کردن، ارتباط با افراد مثبت، مدیتیشن و … می توان استرس را مدیریت کرد.
- تنهایی
ارتباط کم با دیگران برای مدت طولانی و گوشه گیری انسان باعث بروز بیماری های روحی و روانی مانند اضطراب و افسردگی می شود. این افراد معمولا در برابر بیماری ها سیستم ایمنی ضعیف تری از خود نشان می دهند.
- عدم تحرک
عدم تحرک باعث کاهش گلبول های سفید خون شده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند. بنا به تحقیقات افرادی که تحرک کمی دارند ۲ برابر افراد کسانی که ورزش می کنند به بیماری دچار می شوند.
- مصرف بیش از حد دارو بدون تجویز پزشک
برخی از افراد بدون تجویز پزشک خودسرانه دارو استفاده می کند. مصرف بسیاری از این دارو ها مقاومت دارویی ایجاد می کند و باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و فرد را در برابر بیماری ها آسیب پذیر تر می کند.
- سیگار کشیدن
مصرف سیگار علاوه بر ایجاد آلرژی و التهابات ریه باعث از بین رفتن گلبول ای سفید بدن و در نتیجه ضعف ایمنی می شود.
در پایان این که
پس با رعایت کامل این موارد مذکور از سلامتی تان به خوبی محافظت کنید.
جهت دریافت مشاوره با آزمایشگاه تشخیصی پزشکی جردن می توانید از طریق زیر اقدام کنید:
صفحه اینستاگرام آزمایشگاه تشخیصی پزشکی جردن
شماره تلفن تماس: ۸۸۷۹۸۹۷۹ – ۰۲۱
بیشتر بخوانید: آزمایش کرونا چگونه انجام می شود؟